Vajinal varis nedir?

Vajinal varisler, diğer varisler gibi bir toplardamar hastalığıdır. En sık olarak, adından da anlaşılabildiği gibi vajinal bölgede bulunur. Vajina dudaklarında görülen vulvar varisler bacaklarda görülen damar genişlemesinden hiç bir farkı olmayıp, hatta bağlantılıdır. Çünkü bacaklarda başlayan toplardamar yukarı doğru ilerlemekte ve o bölgede dalları bulunmaktadır. O nedenle genital bölgede varis olması bacaklarınızda da olmasına neden olacaktır.

Şikayetler:

Yakınması olan hastalarda yürüme sırasında rahatsızlık, sanki vajinal bölgede şişkinlik varlığı, bir basınç hissedilmesi, kaşıntı, ağrı, ele gelen kitle (genişlemiş toplardamarın kendisi) ve cinsel birleşme sırasında ağrı olabilir. Genişlemiş olan bu toplardamarların kendi kendine kanamaları oldukça seyrek gözlenir. Ancak, normal doğum sırasında perine bölgesinde oluşan yırtılmalar, açılan epizyotomiler veya vajen duvar yaralanmalarında oldukça ciddi ve yaşamı tehdit edebilen kanamalar gözlenebilir.

Vajinal Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Normal damar genişlemesinden farklı olmadığı için tedavisi de genelde aynı olmaktadır. Lazer ve Radyofrekans yöntemi vajinal variste işe yaramayacaktır. Bu nedenle skleroterapi ve köpük skleroterapi yöntemleri uygulanır. Sadece 10 dakika gibi kısa bir sürede ameliyatsız olarak sağlığınıza kavuşursunuz.

Author: Op. Dr. Rüştü Kalaç

Op. Dr. Rüştü Kalaç, 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimini alarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Şu an IDEA TIP Şişli'de ameliyatsız varis ve hemanjiom tedavisi uygulamaları gerçekleştirmektedir.

Updated: 5 Kasım 2020 — 17:15
Op. Dr. Rüştü KALAÇ