Varis Çeşitleri

Bacaklarda veya vücudun çeşitli yerlerinde 3 farklı tipte varis görülebilir. Cilt üzerinde her nerede olursa olsun meydana gelen her varis modern ve çağdaş yöntemlerle ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilir.

Sırasıyla bu varis tiplerini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışalım.

varis çeşitleri nelerdir

Varis Dereceleri Nelerdir?

Kılcal Damar Varisleri
Kılcal damarlarda meydana gelen rahatsızlık için en masum varis denilebilir. Bir kıl kalınlığında olup kırmızı ya da mor renklere sahip olan bu damarlar genişlemeye maruz kaldığında cilt üzerinden örümcek ağına benzer bir yapıda görülmekte olup çok fazla şikayete neden olmamaktadır. Fakat kadınlar için estetik açıdan oldukça ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu tipte ki damarlar ilerleyerek asla aşağıda açıklayacağımız diğer varis çeşitlerine dönüşmezler. Bir çok kadın ve erkekte meydana gelen bu sorun erkeklerde çoğunlukla yüz bölgesinde görülmektedir. Aşırı şikayete neden olmayan kılcal damar genişlemeleri eğer çok yaygın ise ağrı, kaşıntı, sızlama ve kramp gibi şikayetlere sebebiyet verebilir. Lazer ve radyofrekans yöntemleriyle tedavisi mümkündür.

Orta Derece Varisler
2-3mm boyutunda olan bu varis tipi, genişlemiş ve kıvrımlı hale gelmiş olan damarlardır. Cilt üzerine hafif bir şekilde çıkıntı yapıp, yeşil ve mor renktedir. Ağrı, kaşıntı, şişlik, sızlama ve kramp gibi şikayetlere neden olabilir. Tedavisi skleroterapi ve köpük yöntemleriyle cilt üzerinden ameliyatsız bir şekilde mümkündür. Tedaviye yönelik bilgiler bir başka sayfamızda detaylı olarak verilecektir.

Büyük Derece Varisler
Orta derece varislerden daha fazla geniş olan varislerdir. Yani 3mm boyutundan daha geniş olanlara denir. Cilt üzerinden net bir şekilde belli olan bu tipte ki rahatsızlık çeşitli şikayetlere neden olurken bazı insanlarda hiç bir şikayete sebep olmayabilir. Bu tipte ki damar genişlemesinin de tedavisi köpük sklerotrapi yöntemiyle mümkündür.

Varislerin Tedavisi Nasıl Olur?
Varislerin tedavisinde kullanılan yöntemler ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak teknolojinin gelişmesi ile ameliyatlı yöntemler günümüzde bazı kurumlar tarafından kullanılmakta olup teknolojiyi yakinen takip eden tedavi merkezlerince terk edilmiştir. Hem hastaya hem hekime kattığı kolaylık ve avantajlar sayesinde ameliyatsız yöntemler çok daha fazla tercih edilmektedir. Tarafımdan uygulanan tedavi yöntemlerini kısaca sıralayarak açıklamak gerekirse;

Lazer: Az önce bahsettiğim gelişen teknolojinin getirdiği yenilikle bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilen lazer varislerin tedavisinde de etkili bir tekniktir. Ancak kullanım alanı kısıtlı olduğundan yalnızca kılcal damar genişlemelerinin tedavisinde kullanılabilmektedir.

Radyofrekans: Lazer yöntemiyle benzer bir uygulama olan radyo frekansta kılcal damarların tedavisinde kullanılmakla beraber kısmen bazı orta varislere de uygulanabilmektedir.

Köpük Skleroterapi:
Orta ve kalın boyutta olan damar genişlemelerinin tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Özel bir ilacın sorunlu damarın içine ince uçlu bir iğne ile enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. İlacın verildiği damar tahrip olur ve hastalık ortadan kalkar. İlacın saf şekilde enjekte edilmesine sklerotrapi, ilacın hava ile reaksiyona girmesini sağlayarak enjekte edilmesine ise köpük yöntemi denilmektedir. Bunun sebebi hava ile reaksiyona sokulan ilaç beyaz köpüğe benzer bir hal aldığı içindir. Enjekte edilen ilacın herhangi bir yan etkisi olmayıp böbrekler aracılığıyla vücuttan atılmaktadır.

Ücretsiz Varis Muayenesi
Tüm varis hastalarının muayenesini ücretsiz yapmaktayız. İletişim bilgilerimizden bizlere ulaşabilir bilgi ve randevu alabilirsiniz. Dilerseniz GSM numaramıza WhatsApp üzerinden de fotoğraf atarak tedavi ücretinizi öğrenebilirsiniz.

Author: Op. Dr. Rüştü Kalaç

Op. Dr. Rüştü Kalaç, 1989 yılında Ankara Tıp Fakültesinden mezun olmuş ve 1998 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzmanlık eğitimini alarak Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Şu an IDEA TIP Şişli'de ameliyatsız varis ve hemanjiom tedavisi uygulamaları gerçekleştirmektedir.

Updated: 5 Kasım 2020 — 17:16
Op. Dr. Rüştü KALAÇ